Schoorsteenvegen
Zonder een schoon schoorsteenkanaal kunt u niet veilig stoken. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken.
Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden, die veel schade aanrichten.
Bovendien overlijden nog elk jaar mensen aan een koolmonoxidevergiftiging.
Waarom moet mijn schoorsteen worden geveegd?
Kachels die gestookt worden met hout, kolen of olie, zorgen voor onverbrandbare deeltjes die in het rookkanaal terecht komen.
Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een teerachtige, weer brandbare laag die creosoot wordt genoemd.
Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius (snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit. De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag.
Smoort u uw kachel te veel, dat wil zeggen dat de brandstof te weinig zuurstof krijgt, dan ontstaat een onvolledige verbranding.
Hierbij komen extra afvalstoffen vrij die zich vastzetten tegen de binnenkant van het rookkanaal.Naast deze aanslag kan de schoorsteen ook verstopt raken. Er is dan weinig of geen ’trek’ meer.
Verbrandingsgassen slaan terug de kamer in waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging.
Bij een veegbeurt controleert de schoorsteenveger de schoorsteen bovendien op loszittende delen en scheuren en loszittende loodslabben.
Hoe vaak moet mijn schoorsteen worden geveegd?
Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende.
Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.
Bij apparaten die op gas gestookt worden, zoals gaskachels, gasgestookte c.v.-ketels en (bad)geisers in moderne woningen,
is er normaal gesproken geen vervuiling van het rookkanaal. Het is wel van belang dat de gasgestookte apparaten regelmatig onderhouden en afgesteld worden. Verplicht om de 2 jaar.
Het is verstandig om jaarlijks, bijvoorbeeld tijdens het onderhoud, ook even naar het rookkanaal te laten kijken.
Het is immers niet ondenkbaar dat er in het kaal een verstopping ontstaat, bijvoorbeeld door een vogelnestje.
Bij oudere types rookkanalen of schoorstenen is het verstandig om één keer per jaar te laten vegen.
Koolmonoxide
Bij koud weer doet iedereen er meestal van alles aan om er warmpjes bij te zitten. Soms met meer ongewenste gevolgen dan het warmer worden in huis.
Elk jaar weer levert het stoppen van kieren en gaten met oude kranten en handdoeken, in combinatie met slecht onderhouden gastoestellen, dodelijke slachtoffers op.
Bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen ontstaat koolmonoxide (CO).
Een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof.
Het CO-gas is een echte sluipmoordenaar: het is reukloos en kan snel leiden tot bewusteloosheid.
Symptomen
Koolmonoxide wordt snel in het lichaam opgenomen. Het directe gevolg is onvoldoende zuurstoftransport naar de vitale organen.
De eerste lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid,
overgeven en vermoeidheid. Hoe groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn. Ook krijgt men last van verwarring,
slaperigheid en een versnelde hartslag.